Mielieji senjorai!

Mielieji senjorai!

1198
0
DALINTIS

Aš, močiutė Genutė, žinau, kad daugelis vyresnio amžiaus žmonių turi padidėjusį skrandžio rūgštingumą, aš – taip pat, todėl dalinuosi su Jumis savo išbandytais receptais. Jau beveik metai laiko, kaip skrandžio rūgšties beveik nejaučiu, nes nuolat vartoju liaudiškas priemones: tai medų su ramunėlėmis, tai mėtas su liepžiedžiais, tai ajerų šaknų užpilą. Pabandykite, gal ir Jums padės.

Medus su ramunėlėmis

Padidėjus skrandžio sekreto rūgštingumui, reikia 1 valgomąjį šaukštą medaus ištirpinti 1 stiklinėje ramunėlių sulčių, išspaustų iš žydinčių augalų. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.

Mėtos ir liepžiedžiai

Normalizuoti skrandžio rūgštingumą galima kasdien po pietų ir vakarienės išgerant po 1 puodelį mėtų arba liepžiedžių antpilo: 1 valgomąjį šaukštą vaistinių augalų reikia užpilti viena stikline verdančio vandens.

Ajerai

Ajero šaknų antpilas gaminamas taip: 10 gramų susmulkintų šaknų užpilkite puse stiklinės karšto vandens ir 15 minučių kaitinkite ant silpnos ugnies verdančio vandens puode. Nuimkite nuo viryklės ir po pusvalandžio nukoškite. Supilkite antpilą į stiklinę ir įpilkite virinto vandens tiek, kad būtų vėl pusė stiklinės. Gerkite po du valgomuosius šaukštus 3–4 kartus per dieną.

 Stebuklingos svogūno ir česnako galios

Bičiuliai, mes pamirštame mums Dievulio siustas apsaugos ir gydymosi priemones ir  kiekvieną kartą, vos vos sunegalavę, lekiame į vaistinę, o paskui verkiame, kad  vaistai brangūs ir gyventi sunku. Todėl aš siūlau prisiminti stebuklingas svogūno ir česnako galias, kurios  padeda apsisaugoti nuo gripo, kosulio, slogos.

Svogūnas

* Norėdami būti sveiki, svogūno sultis lygiomis dalimis sumaišykite su medumi ir vartokite po arbatinį šaukštelį 3–4 kartus per dieną.

* Norėdami sumažinti ir palengvinti kosulį, svogūnus smulkiai supjaustykite, užpilkite stikline verdančio pieno, palaikykite 4 val. ir nukoškite. Gerti po valgomąjį šaukštą kas 4 val.

* Smulkiai supjaustytą vieną svogūną, užpilti valgomuoju šaukštu cukraus, įpilti ¾ stiklinės vandens ir virti kol masė sutirštės. Viską suvartoti per dieną. Valgant po arbatinį šaukštelį, palengvinsite laringito simptomus.

* 100 g svogūnų smulkiai supjaustyti, užpilti 300 ml šilto virinto pieno. Užpilą palaikyti 5 val., nukošti, įmaišyti 50 g medaus. Gerdami po 100 ml 4 kartus per dieną, išgysite anginą.

* O kai skauda gerklę, 3-jų svogūnų lukštus užpilti 0,5 litro verdančio vandens, pavirti 2–3 min., palaikyti 4 val., nukošti. Skalauti gerklę 5 kartus per dieną.

* 100 g svogūno smulkiai supjaustyti, užpilti 300 ml šilto virinto pieno, palaikyti 5 val., nukošti, įdėti 50 g medaus. Gerdami po 100 ml 4 kartus per dieną prieš valgį, išsigysite bronchitą.

* Jei skauda dantį, svogūno skiltelę smulkiai supjaustykite, įvyniokite į marlę ir įdėkite į ausį priešingoje pusėje nei skauda dantį.

Česnakas                      

* Česnakas, esant permainingiems orams, turėtų būti visada po ranka ir kas rytą,  išgėrus arbatos stiklinę arba šilto vandens puoduką, būtinai suvalgykite bent vieną česnako skiltelę. Tai Jūsų apsauga nuo virusų.

* Sergant laringitu, reikia vėl į pagalba kviesti česnaką. Smulkiai supjausčius 6 česnako skilteles, užpilti stikline verdančio pieno, gerai išmaišyti. Gerti po arbatinį šaukštelį 3–4 kartus per dieną.

* O jei skauda gerklę, vėl padės česnakas. Jo skilteles smulkiai supjaustome,  užpilame stikline virinto pieno, atvėsus – nukošiame ir šiuo užpilu 4 kartus per dieną skalaujame gerklę.  

 

O kai esame sveiki, neprošal ir skaniai užkąsti.

Siūlau du greitai pagaminamus valgius.

 

Vištiena kitaip ir greitai

Reikės:

400 g vištienos filė, 2 nedidelių  paprikų, 200 g pievagrybių, 2 kubelių daržovių sultinio, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, 4 šaukštų sojų padažo, 2 valgomųjų šaukštų cukraus, 5 skiltelių česnako, 1 valgomojo šaukšto tarkuoto imbiero, 2 valgomųjų šaukštų kukurūzų krakmolo, 1 arbatinio šaukštelio druskos.

Gaminimas:

Vištieną smulkiai supjaustykite pailgais, plonais gabalėliais. Sudėkite ją į indą, užberkite cukrų, druską, krakmolą ir užpilkite dviem šaukštais sojų padažo. Tegul vištiena 30 min. pasimarinuoja. Visas daržoves susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi paskrudinkite visas daržoves, atskirai paskrudinkite vištieną. Daržoves ir vištieną sumaišykite, supilkite stiklinėje vandens ištirpintus daržovių sultinio kubelius bei likusį sojų padažą ir kelias minutes maišydamos pakepkite. Saldžiarūgštę vištieną patiekite su ryžiais. Skanaus!

Salotos su šampinjonais ar kitokiais grybais

Reikės:

1 indelio konservuotų kukurūzų, 1 indelio konservuotų šampinjonų arba 200 gramų šaldytų virtų grybų, 2–3 marinuotų agurkų, 1–2 raudonos paprikos, 1–2 vidutinio dydžio svogūnų arba poro, majonezo.

Gaminimas:

Svogūną supjaustyti kubeliais ir pakepinti su šiek tiek sviesto iki auksinės spalvos. Įdėkite grybus į keptuvę (jei jie dideli, supjaustyti) ir kepkite apie 5 minutes. Palaukite kol grybai su svogūnais atvės, tada smulkiai supjaustytas paprikas ir agurkus, kukurūzus, majonezą sumaišyti su keptais svogūnais ir grybais. Skanaus!

Komentarai

komentarų

KOMENTARŲ NĖRA

KOMENTUOTI